Евродеск

Eurodesk е европейска младежка информационна мрежа, създадена през 1990 г. Eurodesk работи с голямо разнообразие от програми и партньори за насърчаване на възможностите за мобилност в цяла Европа. Финансирани от Програма „Еразъм+“, услугите на мрежата Eurodesk са безплатни и лесно достъпни и са ориентирани към младите хора.

С мрежа от 38 центъра на Eurodesk, свързани с местни доставчици на информация в 36 европейски държави, Eurodesk повишава осведомеността относно европейските възможности и насърчава младите хора да станат активни граждани. Евродеск обединява над 1500 така наречени младежки доставчици на информация (Eurodesk Multipliers), които са регионални или местни организации, работещи с млади хора, предоставящи информация за младежите и съветващи младите хора относно възможностите за мобилност.

Основни инициативи за младите хора:

  • Eurodesk управлява онлайн информационни инструменти, чудесен пример е Opportunity Finder, който предлага богата библиотека от европейски възможности за младите хора.
  • Eurodesk поддържа „Европейския младежки портал“ с многоезична и подходяща за младите информация и отговаря на хиляди запитвания от млади хора, чрез услугата за помощ „Задай въпрос“.
  • Всеки октомври Eurodesk организира кампания наречена „Time to Move“, като над 1000 събития се провеждат в повече от 20 европейски държави.
  • Eurodesk работи в тясно сътрудничество с училищата в цяла Европа, за да предостави на учениците информация за възможностите за мобилност чрез проекта Euroclasses.

ЕВРОДЕСК В БЪЛГАРИЯ

България е национален партньор на Евродеск мрежата от 2002 година. Националният координатор на Евродеск мрежата в България е Център за развитие на човешките ресурси. Националната Евродеск мрежа обхваща 20 точки в цялата страна. Всяка организация, получила статут на Евродеск точка, има ангажимент всеки ден да е готова да отговори на запитванията, свързани с информацията, която е достъпна чрез Евродеск мрежата.

Предоставяната от Евродеск информация е напълно безплатна. На сайта ще намерите част от информацията, а на място може да получите много повече информация по въпроси за България и Европа – програми, доброволчество, образование, университети, колежи, неправителствени организации, начин на живот, работа и т.н.

За повече информация https://www.eurodesk.bg/

Публикацията е част от Кампанията „Европа и аз“ във връзка с отбелязване на „Европейската седмица в България“ 5- 17 май 2022. Кампанията се организира се от Институт за културно наследство – Евродеск мултиплаер за Средногорието,  с подкрепата на Евродеск България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *