9 май – Ден на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

През май институциите на ЕС Ви канят да участвате в много и различни дейности онлайн и на място в държавите — членки на ЕС, както и в институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Тъй като 2022 г. е обявена за Европейска година на младежта и насочва вниманието към младите хора в Европа и към гласа на гражданите, подсилени от Конференцията за бъдещето на Европа, никога не е имало по-добро време да се обединим, да обсъдим предизвикателствата, пред които сме изправени, и да изградим по-добро бъдеще за Европа, която носи ползи за всички.

Повече за организираните прояви от Европейският парламент и Европейската комисия по случай Деня на Европа може да научите тук – https://europeday.europa.eu/eu-your-country_bg   интерактивна карта с организирани събития.

Публикацията е част от Кампанията „Европа и аз“ във връзка с отбелязване на „Европейската седмица в България“ 5- 17 май 2022. Кампанията се организира се от Институт за културно наследство – Евродеск мултиплаер за Средногорието,  с подкрепата на Евродеск България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *