Проект #ГРИЖА – „Грижа за бездомните животни“ , обединява група млади доброволци, които искат да дадат добър пример за младежка солидарност, полагайки грижи за бездомните кучета в София. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския корпус за солидарност на Европейския съюз.

Участниците в проекта сме група младежи, които живеем, учим, работим и прекарваме свободното си време в София. Всички ние ежедневно ставаме свидетели на един сериозен проблем, характерен за всяко населено място – бездомни животни, най-вече кучета. Те са навсякъде около нас. Срещаме ги по пътя за работа, към университета, по време на разходка или спортуване в парка, пред блока, в който живеем. Част от тях проявяват агресия, други са гладни, трети са ранени и имат нужда от медицинска намеса. Понякога ги срещаме единично, понякога са на глутница. Ние искаме да им помогнем.

Като млади хора искаме да покажем солидарно участие в решаването на този актуален проблем за местната ни общност. Ще постигнем това като дадем личен пример и покажем милосърдие и хуманно отношение към бездомните кучета; като окажем подкрепа към бездомните кучета да намерят дом и стопанин като подкрепим Общинското предприятие „Екоравновесие“ в процеса на осиновяване; като подобрим информираността на местните общности за мерки и инициативи, които намаляват безстопанствените животни.

Липсата на полагане на грижи за бездомните кучета води до сериозни рискове за местното население като:

– уличните кучета са преносители на болести, опасни за човека – бяс, тения и др.;

– много регистрирани случаи на ухапвания на хора от бездомни кучета;

– струпване на много бездомни кучета около контейнери, заведения за хранене, които плашат минаващите хора и най-вече децата.

– през нощта, шумът създаван от животните смущава гражданите;

– тежкото положение на безстопанствените кучета травмира хората, които обичат животните.

За да ограничим тези рискове ще реализираме проекта „Грижа за бездомните животни“ и ще насърчаваме много последователи да вземат участие в нашите инициативи. Когато привлечем вниманието на много хора, включително на младите, ще осъзнаем, че когато се обединим около важен проблем за местната общност, заедно можем да намерим решение и да постигнем положителна промяна. Този проект ще ни позволи да се грижим за бездомните кучета, за това все по малко кучета да бъдат изоставени и да отиват на улицата, както и да популяризираме идеята „осинови куче от приют“.

Ние вярваме, че грижата животните може да промени човекът към по-добро.

Координатор на проекта Институт за културно наследство

последвайте ни тук