Пътуване до Маракеш, Мароко, февруари 2017 г.

Актуална и практическа информация за транспорт, забележителности и цени.

 1 

Транспорт:

 • самолет на Ryanair. Полет София – Рим (Чампино) и Рим (Чампино) – Маракеш (най-бързо и изгодно). При добра организация може да се разгледа и Рим, тъй като има свободно време между двата полета около 8 часа. При добра организация цената на двупосочен билет София-Маракеш-София е 150 лв.
 • автобус от летището в Маракеш до площад Джемаа Ел Фна – цена 3 евро;
 • такси (голямо за 4-6 души и малко за 1-3 души)от летището в Маракеш до площад Джема Ел Фна – цената е колкото билет за автобус на човек. Важно е да се знае, че таксиметровите шофьори не возят до адрес, а до площада. Оттам се оправяте сами!
 • Вътрешен транспорт – има градски автобуси, които сутрин са доста препълнени. Но за достигане до интересните места или забележителности не е необходимо да ги използвате. Необходимо е просто да се разходите!
 • Други транспортни средства – каляски, каруци, моторетки и подобни, за които няма точно определени цени. Винаги се договаряйте преди да се качите. Да се има предвид, че е възможно да има огромни различия в цените.
 • Таксита. Задължително се уговаряйте за крайната цена на пътуването.
 • Междуградски автобуси – има удобни автобусни линии, които при желание заместват по-голямата част от т.нар. организирани екскурзии. Цените са доста по-ниски от екскурзиите. За повече информация в сайта на два от официалните превозвачи в Мароко – ctm.ma и http://www.supratours.ma/en
 • Влак – в Маракеш има жп. гара, от която има достъп до много населени места и градове, които също са обект на висок туристически интерес. Цените на билетите може да се проверят тук: http://www.oncf.ma

 2

Забележителности Цена на билет в евро
Джамията Кутубия безплатно
Площад Джемаа Ел Фна безплатно
Музей Дар Си Саид 2,5
Медресе Бен Юсеф 5,00
Дворец EL BADI 1,00
Дворец Bachia 1,00
Гробницата на Саадитите (Saadian Tombs) 1,00
Градски музей 5,00
Градската порта Bab Agnaou – Bab er Robb безплатно
Градските стени – розови и ограждат цялата стара част, т.нар. Медина безплатно
Градините Менара Безплатно
Градината Мажорел 7,00
Кибер парк Безплатно
Битака – пазарите или т.нар. сук Безплатно
Цехове за обработка на кожи Платено според вашата преценка
Център на занаятите Безплатно
Яздене на камила 10,00
Снимка с камила 2,00
Хамам – обществена баня 1,00
Спа и масажи от 20,00

Забележителности в Маракеш:

Има изобилие от статии, блогове и пътеводители относно какво да се посети и види в Маракеш.

Забележителности извън Маракеш:

 гр. Есауира на брега на Атлантическия океан – предлага се като еднодневна екскурзия. Ако сами си го организирате, цената е 13 евро/човек за двупосочен билет с автобус.

 1. гр. Ouarzazate – предлага се като еднодневна екскурзия. Ако сами си го организирате, цената е 14 евро/човек за двупосочен билет с влак или автобус – https://www.rome2rio.com/s/Marrakesh/Ouarzazate

 

Важна информация за престоя в Маракеш:

 1.  Супермаркет Карфур – има на пешеходно разстояние от Кибер парк (около 50 м.)
 2. Ресторанти и места за хранене – на площад Джемаа Ел Фна има заведения, предлагащи традиционни ястия на приемливи цени – например омлет струва 1,00 евро; тажин 2–3 евро; кус-кус 2–3 евро; чай/кафе – 1,00 евро; печени питки – 0,10 евро; дюнер – 3,5 евро; гюзлеме – 0,50 евро; сладкишите са между 0,20 – 1,00 евро; портокалов сок – 0,40 евро; сок от тръстика – 0,60 евро;
 3. Алкохол се продава в Карфур до 20,00 ч.
 4. Сувенири – има в изобилие на ниски и високи цени. Важното е да знаете, че няма фиксирани цени. Всичко е въпрос на пазарлък!
 5. Подаръци – изделия от кожа на ниски цени може да закупите от Центъра на занаятите. На пазарите има огромно разнообразие, но цените са неясни и объркващи.
 6. Общуване – френски или арабски. Разбира се, част от местните разбират и английски. В Медината и из пазарите, местните са доста настоятелни в предлагането на стоките си. Бъдете бдителни и внимателни, когато разглеждате и пробвате. Винаги се договаряйте за цената.

ВАЖНО!

За лесно ориентиране в Маракеш препоръчвам да си изтеглите оффлайн карта на района от google maps. Не е необходимо да имате интернет, за да я използвате.

За улеснение всички забележителности са отбелязани на този линк в google maps. Достъпна е тук –

https://drive.google.com/open?id=1gk1S6crn1Iis-yBL2MM0SS117-U&usp=sharing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *